Γενικές συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα των φυτών

Γενικές συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα των φυτών Γενικές συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα των φυτών


Πότε φυτεύουμε;

Φυτά που είναι σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο με εξαίρεση τις περιόδους που έχει παγετό ή καύσωνα. Φυτά γυμνόρριζα ή με μπάλα χώματος φυτεύονται από τις αρχές Οκτωβρίου έως το τέλος του Μαρτίου, τότε που βρίσκονται σε «λήθαργο». Αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλει ανάλογα με το κλίμα του τόπου, όσο πιο νότια πάμε τόσο στενεύει. 

Πού φυτεύουμε;

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα φυτά μας τον χώρο που τους είναι απαραίτητος. Εκεί που θα γίνει η φύτευση πρέπει να υπάρχει επάρκεια χώματος, αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν σε βάθος, σε πλάτος και σε ύψος. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ανάλογος με το τελικό μέγεθος του κάθε φυτού.

Τι είδη φυτών φυτεύουμε;

Οι κλιματικές συνθήκες, η ποιότητα του εδάφους, η επάρκεια νερού και η ποιότητά του, ο φωτισμός είναι οι κυριότεροι παράγοντες που μας καθοδηγούν στην επιλογή των φυτών. Πέραν αυτών όμως μας ενδιαφέρουν και η διάταξη των φυτών στο χώρο και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι φροντίδες απαιτούν τα φυτά;

Πότισμα τακτικό, μερικά σκαλίσματα, κάποιο κλάδεμα όλα θα χρειαστούν ενώ αν είχαν φωνή σίγουρα θα σας ευχαριστούσαν για το λίπασμα που θα τους δώσετε, χωρίς όμως υπερβολές. Για να καταλάβουμε τις ανάγκες των φυτών πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζεται τα παρακολουθούμε για να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τους ή τα προβλήματά τους. Για αυτά τα τελευταία θα χρειαστούμε τη βοήθεια ενός γεωπόνου ο οποίος θα μας συστήσει τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ή για να καταστείλουμε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Γενικά, υγιή και δυνατά φυτά υποφέρουν πολύ λιγότερο από τέτοιες αντιξοότητες!

Πως φυτεύουμε;

Είναι εύκολη δουλειά ίσως και ευχάριστη.

  • Σκάβουμε το λάκκο με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες απ’ αυτές που έχει γλάστρα ή μπάλα του φυτού που θα φυτέψουμε.
  • Αν το χώμα δεν είναι καλής ποιότητας, προσθέτουμε στον πυθμένα του λάκκου λίπασμα ή βελτιωτικό εδάφους. Σκεπάζουμε το λίπασμα με λίγο χώμα.
  • Βγάζουμε προσεκτικά το φυτό απ’ τη γλάστρα του και το τοποθετούμε στο λάκκο. Προσέχουμε ώστε να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν και πριν. Δεν θέλουμε να θάψουμε το φυτό μας!
  • Γεμίζουμε το λάκκο με χώμα και το πιέζουμε ελαφρά.
  • Ποτίζουμε και στηρίζουμε το φυτό αν αυτό είναι απαραίτητο. Κατά κανόνα δέντρα και αναρριχώμενα θέλουν στήριξη και δέσιμο. Χρησιμοποιούμε μαλακό και εύκαμπτο, πλαστικό σκοινί για να μην πληγώσουμε το φυτό. Τα δεσίματα δεν είναι μόνιμα. Χρειάζονται έλεγχο και ανανέωση.

Πότισμα

Το πότισμα των φυτών είναι μία διαδικασία που δεν υπακούει σε κανόνες αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κάθε φυτού και να προσδιορίζουμε τις απαιτήσεις του. Οι ανάγκες του εξαρτώνται από το ίδιο το φυτό και από τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι γνωστό πως ένα πλατάνι θέλει περισσότερο νερό από ένα πεύκο, επίσης ένα μεγάλο δέντρο σε σχέση με ένα νεαρό δεντράκι βρίσκει πιο εύκολα νερό με τις ρίζες του. Τέλος, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό όταν βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης παρά όταν είναι σε λήθαργο. Η θερμοκρασία, η ατμοσφαιρική υγρασία και οι άνεμοι επηρεάζουν την επίσης την υδατική κατάσταση του εδάφους και επομένως των φυτών που ζουν εκεί.

Τελικά, πότε και πως ποτίζουμε;

Όταν διψούν τα φυτά μας! Το πότισμα απαιτεί σωστή τεχνική και οπωσδήποτε σωστή εκτίμηση των αναγκών του φυτού. Το νερό πρέπει να πέφτει με ήπιο τρόπο κοντά στη ρίζα του φυτού. Η διάρκεια του ποτίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε το φυτό να ξεδιψάσει και αυτό θα φανεί από το αν λιμνάζει το νερό, οπότε το φυτό και το έδαφος δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν περισσότερο.

Η στράγγιση είναι και αυτή πολύ σημαντική, καθώς υπερβολική συγκέντρωση νερού μπορεί να σαπίσει τις ρίζες. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τέτοια ώρα ώστε τα φυτά μας να αξιοποιούν όσο περισσότερο νερό γίνεται. Άρα αποφεύγουμε να ποτίσουμε τις μεσημεριανές ώρες. Τους ζεστούς μήνες ποτίζουμε πιο συχνά αφού οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις υδατικές ανάγκες. Το χειμώνα ποτίζουμε πιο αραιά αλλά δεν διακόπτουμε εντελώς τις αρδεύσεις. Είναι πιθανό να μην αρκούν οι βροχές για να καλύψουν τις απαιτήσεις των φυτών μας ενώ οι δυνατοί άνεμοι προκαλούν απώλεια υγρασίας.

Λίπανση

Στους κήπους αλλά πολύ περισσότερο στις γλάστρες είναι απαραίτητο να δίνουμε λίπασμα στα φυτά μας ώστε αυτά να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν σωστά και να είναι εύρωστα και υγιή. Η βασική λίπανση στους κήπους γίνεται προς το τέλος του χειμώνα και η συμπληρωματική όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης. Δηλαδή βάζουμε λίπασμα συμπληρωματικά κάθε δύο μήνες εκτός από το καλοκαίρι και το χειμώνα. Δεν λιπαίνουμε άρρωστα φυτά. Δεν λιπαίνουμε απότιστα φυτά. Στις γλάστρες προτιμούμε υδατοδιαλυτά λιπάσματα από τα κοκκώδη. Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάποιων ειδών.

Κλάδεμα

Ένα φυτό θέλει κλάδεμα για να αφαιρεθούν τα περιττά κλαδιά του και να βελτιωθεί η ανάπτυξή του. Ένα καλό κλάδεμα βοηθά στην ισορροπία της βλάστησης με την ανθοφορία και επιπλέον βοηθά στον καλό αερισμό της φυλλωσιάς του.

Το σωστό κλάδεμα

Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας εργαλεία ώστε να κάνουμε τομές λείες και «καθαρές», χωρίς ξέφτια δηλαδή.

  • Κόβουμε λίγο πάνω από κάποιον οφθαλμό.
  • Oι τομές γίνονται λοξά με κλίση αντίθετη από τον τελευταίο οφθαλμό.
  • Κόβουμε τα κλαδιά από τη βάση τους.
  • Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά. Πέραν αυτών όμως μπορεί να αφαιρέσουμε και ζωντανούς βλαστούς με σκοπό να πετύχουμε καλύτερη ανάπτυξη ή πλουσιώτερη ανθοφορία και επομένως καρποφορία.