Το περιεχόμενο και η χρήση του οδηγού
Στις επόμενες κατηγορίες θα βρείτε βασικές οδηγίες για τον τρόπο που επιλέγουμε τα κατάλληλα είδη φυτών για το χώρο μας καθώς και για τις φροντίδες τους, όπως το πότισμα, η λίπανση, το κλάδεμα. Στη συνέχεια υπάρχουν πίνακες όπου τα φυτά κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις χρήσεις τους στην κηποτεχνία ή και στην κουζίνα, ανάλογα με τις ικανότητές τους να ανταπεξέρχονται σε ιδιαίτερες συνθήκες όπως η ξηρασία και ανάλογα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που μας ενδιαφέρουν όλους, όπως η εποχή άνθησης. Συγκεκριμένα υπάρχουν πίνακες με φυτά που:
- μπορούν να σχηματίσουν φράχτες, και χαμηλές μπορντούρες.
- μπορούν να κλαδευτούν για να αποκτήσουν συγκεκριμένο σχήμα.
- είναι κατάλληλα για ανεμοφράχτες.
- είναι κατάλληλα για παραλιακές θέσεις.
- είναι κατάλληλα για βραχόκηπους.
- μπορούν να ευδοκιμήσουν φυτεμένα σε γλάστρες.
- είναι λιγότερο ή περισσότερο ανθεκτικά στη ξηρασία.
- είναι κατάλληλα για σκιερούς ή ημισκιερούς χώρους.
- είναι οξύφιλα δηλαδή προτιμούν εδάφη με χαμηλή οξύτητα όπως είναι το καστανόχωμα.
- έχουν αρωματικά άνθη.
- έχουν αρωματικά φύλλα.
- έχυν φαρμακευτικές ιδιότητες, δηλαδή είναι βότανα.
Επίσης υπάρχει και ένας μεγάλος πίνακας με τις εποχές άνθησης των διαφόρων φυτών. Έτσι μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει πάντα κάτι ανθισμένο στον κήπο ή τη βεράντα σας.
Το ότι κάποιο φυτό βρίσκεται σε έναν πίνακα σχετικό με τη χρήση του (για παράδειγμα, «Φυτά κατάλληλα για φράχτες») δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού. Το λιγούστρο, ένα είδος που συνήθως το χρησιμοποιούμε έτσι, έχει εντυπωσιακή ανθοφορία. Αν δεν τη βλέπουμε συχνά είναι επειδή τα λιγούστρα στους φράχτες κλαδεύονται τακτικά για διατηρούν το σχήμα τους και τη συμπαγή τους εμφάνιση οπότε χάνουμε μεγάλο μέρος των λουλουδιών τους.
Τα περισσότερα από τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους κήπους με περισσότερους από έναν τρόπους. Δηλαδή, με βάση τις χρησιμότητές τους θα μπορούσε κανείς να τα χωρίσει σε πάρα πολλές κατηγορίες: υπάρχουν είδη φυτών ικανά να συγκρατούν το χώμα σε πρανή, είδη κατάλληλα για πεζοδρόμια ή ικανά να συγκροτήσουν ένα ηχοπέτασμα που θα μειώνει το θόρυβο και πολλές ακόμη. Αν κάποιο φυτό δεν περιλαμβάνεται μέσα στους καταλόγους που παρατίθενται, δεν σημαίνει κάτι. Το πλατάνι, για παράδειγμα, είναι μία τέτοια περίπτωση αλλά μόνον άχρηστο δεν είναι! Ήταν επιλογή μας να παρουσιάσουμε τους συγκεκριμένους πίνακες. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε πάρα πολλούς που θα αφορούσαν περισσότερο εξειδικευμένες χρήσεις των φυτών. Όμως αυτό ξεπερνά τα όρια ενός εντύπου όπως αυτό. Για τέτοιες περιπτώσεις ρωτήστε κάποιον γεωπόνο.
Ο κήπος είναι ένας χώρος που μπορεί να ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις μας. Για να γίνει κατανοητό αυτό αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι, τα χρώματα των λουλουδιών δεν είναι η μοναδική ατραξιόν των φυτών. Υπάρχει και το άρωμά τους και άλλες ακόμη: Οι καρποί, εδώδιμοι ή μη. Οι αποχρώσεις των φύλλων (μονοχρωμία, διχρωμία ή και πολυχρωμία), οι αρμονικοί συνδυασμοί και οι αντιθέσεις της υφής τους, το χρώμα που μπορεί να αποκτούν αυτά το φθινόπωρο. Το χρώμα και η μορφή του φλοιού. Η διακλάδωση των βλαστών ενός φυτού γυμνού από φύλλα το χειμώνα. Επίσης, κάποιο φύλλωμα μπορεί να είναι αρωματικό (φυτέψτε ρίγανη κατά μήκος ενός μονοπατιού και κάθε φορά που θα περπατάτε εκεί ακουμπώντας τα κλαδιά, το άρωμα τους θα διαχέεται παντού). Το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου στο αεράκι είναι ένας ήχος ευχάριστος. Οι καρποί και πάλι, προσελκύουν πουλιά που κελαηδούν. Η θέα μιας συστάδας από καλλωπιστικά αγρωστώδη που κυματίζουν απαλά θυμίζει χρυσαφένια θάλασσα. Και όλα αυτά είναι εικόνες που μπορείτε να τις ζήσετε στον κήπο σας...